Bary i restauracje na Teneryfie

Bary i restauracje na Teneryfie

Ilość restauracji i barów na wyspie jest ogromna! Niestety tylko część z nich godna jest uwagi, a pozostałe potrafią bardzo rozczarować. W tym artykule podpowiemy i doradzimy gdzie warto się udać, a nie naciąć się na kolorowe restauracje, które jedynie wyglądem przyciągają uwagę turystów. Bary oraz restauracje na Teneryfie, które tu przedstawimy, cechują bardzo przystępne ceny i doskonałej jakości dania. Dodatkowo przy wyborze braliśmy także pod uwagę wielkość porcji, abyście nie wyszli głodni. Warto otwarcie powiedzieć, że na Wyspach Kanaryjskich doskonałe jedzenie nie zawsze idzie w parze z wytwornym wnętrzem. Zwykle to w niepozornie wyglądających miejscach zjecie najlepsze dania.

Casa Africa
Lokal położony w Adeje, tuż przy plaży. Swojski, nierzucający się w oczy pod względem wystroju. Restauracja zajmuje sporą przestrzeń, ma dużą ilości stolików i zdecydowanie przyciąga smakami serwowanych dań! W menu znajdziecie kolorowe sałatki z dodatkiem egzotycznych smoczych owoców, doskonale przyrządzone, świeże ryby oraz owoce morza, np. ostrygi. Królem karty jest jednak ośmiornica przygotowana na dwa sposoby – z patelni i z piekarnika. Szczególnie polecamy spróbować tej pierwszej opcji, która zniewala kubki smakowe. Restauracja w aplikacji Tripadvisor ma 4,5 gwiazdki.

Cinnamon & Vanilla Café
Wspaniałe, domowe ciasta, lody z owocami, bąbelkowe gofry oraz naleśniki – w tym miejscu z pewnością zaspokoicie swoją ochotę na słodkości. Pomimo tego, że to miejsce słynie głównie z wymyślnych łakoci, to można zjeść tutaj także posiłki na słono. W menu są tutaj choćby burgery czy sałatki. Miejsce to jest bardzo przyjemne, aby wypić kawę lub napić się zimnego piwa. Właścicielami są Polacy, a więc niech nie zdziwi Was fakt, że transmituje się tutaj mecze narodowe czy walki KSW. Świetna atmosfera gwarantowana! Lokal znajduje się w Plaza Fańabe, a ceny deserów oscylują w granicach od 5 do 8€.

El Cordero
To miejsce w Guargacho dla prawdziwych fanów mięs! Serwowane są tutaj smaki typowe dla lokalnych dań Wysp Kanaryjskich, a samo otoczenie i wystrój lokalu robi wrażenie. Podłoga to swojskie klepisko, na suficie znajduje się słoma, a wśród stołów rosną rośliny. Z kuchni co chwila serwowane są półmiski po brzegi wypełnione różnymi rodzajami mięsa. Porcja dla dwóch osób kosztuje 12€ i jest naprawdę solidna – stąd głodni z pewnością nie wyjdziecie. Polecamy także steka na wagę do  15€.

El Fronton
Jeśli wybierzecie się na północną część wyspy to zajrzyjcie do El Fronton w Benijo. Jest tam klasyczna, lokalna kuchnia z niepozornym wystrojem. Serwowane są tutaj jednak wyjątkowo pyszne owoce morza! Restauracja znajduje się wysoko w górach, na jednym z klifów. Można zatem domyślić się, że widok zza okna zapiera dech. Obsługa jest bardzo sympatyczna, a ceny niskie (za półmisek owoców morza zapłacimy 20€). Bardzo polecamy spróbować również lokalnego, białego wina o słodkawym owocowym smaku.

El Gomero
Restauracja zaraz przy głównej ulicy Las Americas, czyli jednej z najbardziej popularnych turystycznych wybrzeży. W pobliżu znajdziecie mnóstwo lokali z wysokimi cenami, jednak El Gomero serwuje spore porcje w bardzo przystępnej cenie. O tym miejscu wiedzą głównie tubylcy oraz osoby, którym ten lokal polecono. Z zewnątrz jest ono bardzo niepozorne, ze stolikami jedynie w środku restauracji. W porze obiadowej może jednak zdarzyć się, że trafimy na kolejkę oczekującą do wejścia. Menu jest bardzo duże, króluje kuchnia kanaryjska i śródziemnomorska. Szczególnej uwadze polecamy mięsa, ryby, owoce morza i paelle. Sporym minusem może być niestety tłok oraz słaba organizacja pracy kelnerów. Przy dużej ilości gości zdarzają im się pomyłki zamówień, albo nie podanie paragonu. Ceny oscylują w granicach 10-14 € za zupę plus danie główne, a za paelle na dwie osoby zapłacimy 14 €.

El Pescaito I
Knajpka znajdująca się w bocznej uliczce Palm Mar, niestety nie przyciąga wyglądem. Nie o jej wygląd jednak chodzi. El Pescaito jest zawsze pełne ludzi, ponieważ serwuje doskonałe ryby i owoce morza, dlatego naprawdę warto odwiedzić ten lokal. Na miejscu zaskoczą Was przystępne ceny i różnorodne smaki. Warto wiedzieć, że większość przysmaków podawana w chrupiącej panierce. Jeżeli natomiast preferujecie lżejszą kuchnię to poproście kelnera o pomoc przy wyborze. Doskonałe jest tutaj także owocowe, białe wino z Teneryfy.

El Pescaito II
To druga restauracja pod tym samym szyldem i z identycznym menu. To tutaj dania przygotowuje doświadczona Kanaryjka, która otworzyła również pierwszy lokal. Knajpka mieści się w Los Cristianos blisko portu oraz szkoły nurkowej Big Fish. Za dania zapłacimy tutaj od 5 do 15€.

El Timon
To restauracja umiejscowiona nad samym brzegiem oceanu w El Medano. Jest to niewielka, dwupiętrowa knajpka, która skrada serca każdego, kto do niej wstąpi. Dolną kondygnację podmywają fale, słychać ich szum i czuć łagodny powiew wiatru. Z górnego piętra rozpościera się widok na ocean. Marynarski wystrój restauracji idealnie komponuje się z otoczeniem, a już od wejścia zapach świeżej ryby przyprawia nas o zawrót głowy. Obsługa bywa lekko zagubiona, ale nadrabia sympatyczną aparycją. Nie jest to ekskluzywna restauracja, a typowo kanaryjski lokal z bardzo smacznym jedzeniem. Ceny są troszkę wyższe, bo za półmisek owoców morza zapłacimy tutaj 30€. Są one jednak genialne, świeże i rozpływające się w ustach. Porcja ta wystarczy nawet na 3 osoby.

La Terraza de Betty
Restauracja ta położona jest wysoko w górskim lesie w Santa Cruz de Tenerife. Drewniane, masywne stoły rozstawione są tutaj pośród wysokich gęstych sosen. Zza drzew wyłaniają się promienie słońca. W tym lokalu panuje sielski, przyjemny, niewymuszony klimat. W menu znalazły się grillowane mięsa, kaszanki, kiełbasy, podawane w towarzystwie sałatek i frytek bądź kanaryjskich ziemniaczków. Bardzo polecamy jednak lokalne przysmaki, czyli kozinę i królika. Warto zaznaczyć, że ilość mięs każdego dnia jest tutaj ograniczona. Ciekawym przysmakiem jest też grillowany kozi ser podawany z sosami mojo. Porcje są tutaj ogromne – sugerowany dla 6 osób półmisek mięs za 60 euro spokojnie wystarczy dla 9, a nawet 10 dorosłych. Utrudnieniem jest jednak konieczność płatności gotówką, ponieważ zasięg w górach jest słaby.

Meson Era Las Mozas
Restauracja dość trudna do zdobycia ponieważ jest położona w górach w Aronie, jednak kiedy dotrzecie na miejscu to nie będziecie mieli wątpliwości, że było warto. Wewnątrz panuje biesiadna atmosfera, a ludzi nie brakuje. Stoły po brzegi wypełniają się przepysznym, kanaryjskim jedzeniem i lokalnymi winami. Ceny są tutaj niskie (np. żeberka dla kilku osób kupicie za 15€), a menu skierowana dla smakoszy mięs. Szczególnie polecamy steki i żeberka, które bardzo często zamawiają goście.

Otello
Położona w Adeje knajpka na szczycie góry. Ze względu na to, dojazd jest dość trudny i stromy, ale miejsce zdecydowanie warte zachodu. Kuchnia jaką tam zastaniecie jest lokalna, kanaryjska, a dania firmowe to królik i kurczak. Doskonale smakują one w duecie z kanaryjskimi ziemniakami i sosami mojo. Z tarasu można obserwować piękny widok na kolosalne góry i miasteczko.

Pekin Palace
To jeden z bufetów chińskich, których nie brakuje na Teneryfie. Znajduje się on w Costa Adeje, a dokładniej w Torviscas Bajo. Wstęp kosztuje blisko 10€, do tego zamawiacie napoje i jecie ile chcecie. Pekin Palce wyróżnia się bardzo bogatym bufetem. Są tutaj do wyboru różnego rodzaju mięsa w chrupiących panierkach bądź sosach, zupy, makarony, ryże, sałatki, owoce morza, a także desery. Fani sushi także posmakują tutaj podstawowych rolek. Jest to doskonale miejsce, ponieważ każdy znajdzie tu coś dla siebie. Najmłodsi jedzą tu za darmo, a Chińczycyna zakończenie częstują shotem z likierem. Koniecznie zajrzyjcie w kieliszek!

Pizza y Pasta
Wydaje Wam się, że pizza nie może Was zaskoczyć? Ta z pewnością to zrobi! Właścicielem lokalu Pizza y Pasta w Los Cristianos jest Marek, który po wielu latach spędzonych w słonecznej Italii przeniósł się na Teneryfę. Z niespotykaną dbałością o najmniejsze szczegóły oraz o jakość i pochodzenie składników, serwuje pizzę o wspaniałym smaku z pieca opalanego drewnem. W menu króluje pizza z różnymi, ciekawymi dodatkami. Pizza z avocado, włoską szynką, jajkiem i puszystą mozzarellą, bądź ostra z różnymi rodzajami mięsa i papryczek – to zaledwie dwie z nich. Dodatkowo polecamy wypróbować także makarony oraz sałatki. Domowy deser będzie doskonałym zwieńczeniem uczty. W rankingu TripAdvisor restauracja znajduje się w pierwszej dziesiątce w tej okolicy, a stolik warto zarezerwować wcześniej.